mechanisch defect?

Discussies over fotografie met de D600, D610 en D750. Nikon's semi-pro lijn met een FX-formaat sensor.

mechanisch defect?

Berichtdoor JackSoffers » za aug 19 2017 11:02 am

Weet iemand hoe het mogelijk kan zijn dat in de M-stand twee foto's, direct achter elkaar genomen, dus omstandigheden zijn gelijk, een totaal verschillend belichte foto opleveren, met exact dezelfde instellingen?

Het vreemde is wel, dat dit niet altijd gebeurt. Bij de meeste opnamen gaat het goed.

Zou het kunnen betekenen dat de sluiter (bijna) versleten is?

Ik heb gecontroleerd, de body heeft 48.300 foto's genomen, wat naar ik mag aannemen toch nog niet voldoende zou moeten zijn om hem te verslijten.

Hoop dat iemand een oplossing weet.
JackSoffers

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor DannySan » za aug 19 2017 11:27 am

Zou het kunnen dat er 'iets' in een automatische instelling staat?
Wellicht is het handig om die 2 beelden hier eens te delen? Dan kunnen we 'meekijken'.
DannySan

Clublid
Berichten: 3487


Locatie: Het Noord'n
Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor JackSoffers » za aug 19 2017 12:20 pm

Nog even een aanvulling.

Het probleem doet zich ook "andersom" voor, de belichtingstijd is (zou moeten) duidelijk verschillend, bijv. 1/800 en 1/3200 terwijl het resultaat nagenoeg gelijk is. Zeker niet het verschil in belichting wat je zou mogen verwachten op basis van het verschil in sluitertijd.

Misschien vreemd, maar hoe plaats ik hier een foto op het forum?
JackSoffers

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor djunclesam » za aug 19 2017 12:35 pm

Staat auto-iso aan toevallig?
djunclesam

Adviseur Nikon produkten
Berichten: 3439


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor JackSoffers » za aug 19 2017 12:45 pm

[img]"https://flic.kr/p/XMWqjj"[/img]
JackSoffers

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor JackSoffers » za aug 19 2017 12:46 pm

Nee is, is in beide foto's gelijk.

Het lukt me niet op de foto's hier te plaatsen maar heb ze op Flickr gezet. De link naar de foto's:

https://flic.kr/p/XMWqjj

Het zijn de laatste 4 foto's
JackSoffers

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor Frankie » za aug 19 2017 1:08 pm

Per ongeluk bracketing aangezet ?
Gebruikersavatar
Frankie

Clublid
Berichten: 2950


Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor JackSoffers » za aug 19 2017 1:21 pm

Ja, en nee.

Bij de serie waarbij de sluitertijd verschillend is (volgens de Exif) 1/800 en 1/3200 is er sprake van een serie van 3 opnames in bracketing. 1e opname is wel juist en dus niet geplaatst.

Bij de 2 foto's met gelijke sluitertijd, gelijk diafragma, gelijke iso en toch verschillende belichting is sprake van 2 foto's direct achter elkaar genomen, in burst, dus door 1 maal de ontspanknop in te drukken.
JackSoffers

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor imaginary_nl » za aug 19 2017 1:31 pm

Contacten op het objectief eens reinigen? Of objectief een verwijderen en opnieuw op de body zetten.
Gebruikersavatar
imaginary_nl

Clublid
Berichten: 268


Locatie: Bronckhorst
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor Frankie » za aug 19 2017 1:38 pm

Spotmetingspunt verplaatst van donker naar licht deel ? Omdat je aangeeft dat het meestal goed gaat, vermoed ik een dergelijk slordigheidje.
Gebruikersavatar
Frankie

Clublid
Berichten: 2950


Contacteer:

mechanisch defect?

Berichtdoor djunclesam » za aug 19 2017 1:50 pm

Frankie schreef:Spotmetingspunt verplaatst van donker naar licht deel ? Omdat je aangeeft dat het meestal goed gaat, vermoed ik een dergelijk slordigheidje.


Bij de trollenfoto's zijn de settings volgens de EXIF identiek maar de belichting scheelt een stop of 3 (zo op het oog). Dat is onlogisch en niet verklaarbaar bij dergelijk daglicht. Als je dan in RAW schiet dan kan ook bijv. d-lighting het probleem niet zijn en zou ik er naar neigen om te concluseren dat TS echt een probleem heeft.

De donkere foto van de twee lijkt op het oog ook een veel grotere scherptediepte te hebben (zie lijstje in de winkelruit links onder in beeld, en de muurtekening rechts) wat erop kan duiden dat het werkelijke diafragma afwijkt van het in de EXIF gegeven diafragma.

Misschien dat het diafragma in je Irix lens niet juist in positie komt elke keer?
Laatst gewijzigd door djunclesam op za aug 19 2017 1:50 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
djunclesam

Adviseur Nikon produkten
Berichten: 3439


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor djunclesam » za aug 19 2017 1:55 pm

Mbv google vind ik zo snel in elk geval 1 geval van een soortgelijk probleem met een Irix (15mm):

https://www.pentaxuser.com/forum/topic/ ... lens-58726

The fault was a poor internal electrical link within the lens mount.


Wellicht heb je een soortgelijk probleem. Ik zou even contact opnemen met de fabrikant/winkel
djunclesam

Adviseur Nikon produkten
Berichten: 3439


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor Frankie » za aug 19 2017 2:12 pm

Oh ja, gelijke instellingen.
Komt het alleen bij dit objectief voor ?
Gebruikersavatar
Frankie

Clublid
Berichten: 2950


Contacteer:

Re: mechanisch defect?

Berichtdoor JackSoffers » za aug 19 2017 2:37 pm

Bedank voor het meedenken.
Ik heb inmiddels wat getest.
Het probleem ligt in ieder geval bij de lens, want op m'n andere body ontstaat ook dit probleem.

Ik denk dat het verschil in scherpte diepte door de (extreme) groothoek, waardoor er al vanaf een redelijk groot diafragma al veel scherp is, dit me niet meteen is opgevallen.

Bij een burst opname op de D500 body is het probleem bij de test altijd waarneembaar, vooral bij bij F20.

We gaan maar eens contact opnemen met de leverancier.

Nogmaals dank voor de tips, want nu ben ik er sneller achter waar het m in zit.
JackSoffers

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:


Terug naar “D600, D610 en D750”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten