D600 display calibreren

Discussies over fotografie met de D600, D610 en D750. Nikon's semi-pro lijn met een FX-formaat sensor.

D600 display calibreren

Berichtdoor stefan007 » zo okt 08 2017 10:45 pm

Hallo,
Ik wil graag mijn D600 display kalibreren en een externe monitor waar ik de D600 op aangesloten heb tijdens het fotograferen. Nu is het beeld op het D600 display veel donkerder dan op de monitor.
Nu dacht ik zelf dat dat het handigst zou gaan door een referentie foto op het geheugenkaartje van de D600 te zetten en op die manier het D600 display en de externe monitor op elkaar afstemmen. Maar als ik een referentie foto (.jpg) van de PC naar het kaartje kopieer kun je het niet bekijken in de view functie op de D600 en krijg je het niet te zien op het display en ook niet op de externe monitor.

Overigens ik gebruik deze extern aangesloten monitor tijdens het fotograferen om mensen (een model e/o hun begeleider) gelijk het resultaat te kunnen laten zien.

Wie weet een oplossing?
| Nikon D600 | Nikon D7200 | Tokina AT-X 116 AF 11-16mm f/2.8 PRO DX II | Tamron SP AF 24-70mm f/2.8 Di VC USD | Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD | Nikon AF 50mm f/1.4D | Nikkor AF-S 85 f/1.8G |
Gebruikersavatar
stefan007

Clublid
Berichten: 39


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: D600 display calibreren

Berichtdoor ATOR » ma okt 09 2017 2:13 pm

Wat bedoel je met kalibreren? Want er valt helemaal niets te kalibreren aan een camera display. De externe monitor is die aangesloten via HDMI? De meest eenvoudige oplossing voor je probleem lijkt me dan gewoon de externe monitor wat donkerder zetten.

De beste oplossing is tethered werken met een echt gekalibreerde monitor. Via LR of Capture One kun je dan zelfs een nabewerkingspreset toepassen om een beter beeld te geven van het eindresultaat.


Overigens vind ik het niet goed werken als een model tijdens het fotograferen de foto's kan zien. Je wilt een model zich lekker laten voelen en niet zelfbewust over hoe hij/zij eruit ziet en erbij staat. Meestal doe ik meerdere korte sessies en kijken we daarna even samen naar de foto's. Tijdens het fotograferen wil ik alle aandacht van het model in het moment hebben. Je ziet het meteen op een foto als de aandacht er niet helemaal bij is.
Gebruikersavatar
ATOR

Clublid
Berichten: 2751


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: D600 display calibreren

Berichtdoor JvdKooij » ma okt 09 2017 2:45 pm

je kan gewoon de helderheid van het schermpje aanpassen, maar dat is ook alles
Groetjes,
Jaap
Gebruikersavatar
JvdKooij

Clublid
Berichten: 2727


Locatie: Dorst
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: D600 display calibreren

Berichtdoor stefan007 » wo okt 11 2017 10:23 pm

@ATOR,
Misschien wat onhandig uitgedrukt. Wat ik wil proberen te bereiken is dat het beeld om mijn D600 display zo goed als mogelijk overeenkomst hetzelfde beeld op de extern op de D600 aangesloten monitor. Dacht dat dat het best lukt met een referentie foto (soort van testbeeld opname). De vraag is nu even hoe krijg ik die referentiefoto (een .jpg file van Fujifilm) op mijn D600 zodanig dat ik het op de D600 display kan zien, en dus ook op de extern aangesloten monitor.

NB. ik laat het model ook tijdens het fotograferen kijken naad die monitor, maar steeds even kort na een korte break.
| Nikon D600 | Nikon D7200 | Tokina AT-X 116 AF 11-16mm f/2.8 PRO DX II | Tamron SP AF 24-70mm f/2.8 Di VC USD | Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD | Nikon AF 50mm f/1.4D | Nikkor AF-S 85 f/1.8G |
Gebruikersavatar
stefan007

Clublid
Berichten: 39


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: D600 display calibreren

Berichtdoor ATOR » wo okt 11 2017 11:07 pm

Je hebt zelf al ondervonden dat de D600 niet zomaar elke jpg laat zien. Blijkbaar wordt er een heel specifiek format verwacht en dat zul je zo goed mogelijk moeten imiteren.

Je zou in Photoshop vanaf de memory card een D600 jpg kunnen openen, daar de testfile in importeren, die schalen tot hij past, de file 'flattenen' en het dan weer op dezelfde plek met dezelfde naam als jpg opslaan. Dan heb je een file met de goede bestandsnaam, op de juiste locatie, met dezelfde resolutie en zelfs de exif van een originele D600 jpg.

Wordt die dan nog niet herkend door de camera dan maak je gewoon zelf wat testfoto's.
Gebruikersavatar
ATOR

Clublid
Berichten: 2751


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: D600 display calibreren

Berichtdoor stefan007 » za okt 14 2017 11:48 am

Thanx, voor de tip. Ga ik zeker prober. Laat het je (hier) weten of dit werkt.
| Nikon D600 | Nikon D7200 | Tokina AT-X 116 AF 11-16mm f/2.8 PRO DX II | Tamron SP AF 24-70mm f/2.8 Di VC USD | Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD | Nikon AF 50mm f/1.4D | Nikkor AF-S 85 f/1.8G |
Gebruikersavatar
stefan007

Clublid
Berichten: 39


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee


Terug naar “D600, D610 en D750”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten