D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Discussies over fotografie met de D70, D70s, D80, D90, D7000, D7100 en D7200. Nikon's semi-pro lijn met een DX-formaat sensor.

D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor Knoetsoer » vr apr 26 2013 9:28 am

Hallo,

Sinds gisteren ben ik in het bezit van een D7100 na eerst een D90 te hebben gehad.
Ik heb de manual er al op na geslagen maar het lukt me niet om met de multi selector handmatig een scherpstelpunt in te stellen.
Ik ga er vanuit dat het aan mij ligt en niet aan de camera. Dus wie weet raad?

Groeten Knoetsoer
Nikon D7100 - Nikkor 18-105VR - Tamron 70-300 f/4-5.6 SP Di VC USD - Tamron SP AF 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 - Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD - Nikon SB700
Knoetsoer

Forumlid
Berichten: 123


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor jan » vr apr 26 2013 9:37 am

Knoetsoer schreef:Hallo,

Sinds gisteren ben ik in het bezit van een D7100 na eerst een D90 te hebben gehad.
Ik heb de manual er al op na geslagen maar het lukt me niet om met de multi selector handmatig een scherpstelpunt in te stellen.
Ik ga er vanuit dat het aan mij ligt en niet aan de camera. Dus wie weet raad?

Groeten Knoetsoer

Ik weet niet wat je al wel/niet hebt ontdekt hieromtrent maar begin eens te lezen vanaf blz. 71 in je manual en ga met de besproken knopjes, w.o. de multiselector, spelen en de oplossing is daar.
Jan
I got a Nikon camera. I love to take a photograph.
Gebruikersavatar
jan

Bestuurslid
Berichten: 3409


Locatie: Vaassen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor Knoetsoer » vr apr 26 2013 9:46 am

Als het zo makkelijk was had ik het denk ik al gevonden. Ik heb de pagina's vanaf 71 al een paar keer gelezen en van alles geprobeerd maar het lukt me op de een of andere manier niet om een scherpstelpunt te selecteren...
Nikon D7100 - Nikkor 18-105VR - Tamron 70-300 f/4-5.6 SP Di VC USD - Tamron SP AF 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 - Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD - Nikon SB700
Knoetsoer

Forumlid
Berichten: 123


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor mqaa » vr apr 26 2013 11:11 am

Heb je AF stand op enkel punt staan? Heb je hem in de P, S, A of M stand staan?
Marc
// Thuis // Flickr //
Gebruikersavatar
mqaa

Forumlid
Berichten: 441


Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor wiebeterpstra » vr apr 26 2013 11:20 am

de draai switch met twee standen staat nog op L "Lock"

Afbeelding

deze zit rondom de achtpuntsdruktoets (multiselector) en de OK knop, aan de achterzijde van de camera
Laatst gewijzigd door wiebeterpstra op vr apr 26 2013 11:34 am, 1 keer totaal gewijzigd.
[]Ô] D750

Mijn reacties

Flickr: wiebeterpstra
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 2249


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor MarcoD750 » vr apr 26 2013 11:30 am

Knoetsoer schreef:Hallo,

Sinds gisteren ben ik in het bezit van een D7100 na eerst een D90 te hebben gehad.
Ik heb de manual er al op na geslagen maar het lukt me niet om met de multi selector handmatig een scherpstelpunt in te stellen.
Ik ga er vanuit dat het aan mij ligt en niet aan de camera. Dus wie weet raad?

Groeten Knoetsoer


Lastig te vinden hé :wink2:

Druk dat knopje in (waar de pijl staat) en draai tegelijk met je diafragma knop, nu zie je de instelling focuspunt van auto naar 5 veranderen. Nu kan je met je multiselector(zoals hierboven afgebeeld) een ander scherpstelpunt pakken.

Ik gebruik alleen de standen, M, A, S

Afbeelding
met vriendelijke groet, Marco

D750 | AF-S Nikkor 14-24 | AF-S Nikkor 24-70 2.8 | AF-S 70-200 2.8 VRI | 105 VRII macro | SB910 | Elinchrom | Sony HDR-AS100


www.mmrb.nl | 500px | Flickr | Facebook | Werk aan de muur
Gebruikersavatar
MarcoD750

Ontwerp & Ontwikkeling
Berichten: 1935


Locatie: Abcoude
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor Knoetsoer » vr apr 26 2013 11:34 am

Bedankt allemaal! Soms zie je door de bomen het bos niet meer... dit is zo'n geval. :oops:
Nikon D7100 - Nikkor 18-105VR - Tamron 70-300 f/4-5.6 SP Di VC USD - Tamron SP AF 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 - Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD - Nikon SB700
Knoetsoer

Forumlid
Berichten: 123


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor mqaa » vr apr 26 2013 11:38 am

Wat ging er fout? Kunnen we wat van leren.
Marc
// Thuis // Flickr //
Gebruikersavatar
mqaa

Forumlid
Berichten: 441


Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor Knoetsoer » vr apr 26 2013 11:47 am

Zoals hierboven omschreven moet je de AF-stand knop indrukken en aan het stelwieltje draaien om van dynamisch veld-AF naar enkelpunt AF te gaan.
Hij stond dus op dynamisch veld-AF en niet op enkelpunt. :oops:
Nikon D7100 - Nikkor 18-105VR - Tamron 70-300 f/4-5.6 SP Di VC USD - Tamron SP AF 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 - Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD - Nikon SB700
Knoetsoer

Forumlid
Berichten: 123


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: dit is zo'n geval

Berichtdoor gijs sandberg » vr apr 26 2013 12:16 pm

Beste Knoet,
Wees gerust, je bent de enige niet.
Hoe meer mogelijkheden, deste groter de kans dat er een optie (onbedoeld) in een ongewenste stand staat.
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6244


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor PanzerFaustNL » za apr 27 2013 1:23 am

Nou nee, het is niet ongewenste stand, het is totaal anders. Ik ken geen camera waar je een knopje moet indrukken en dan aan het diafragma wiel moet draaien om je autofocus systeem te veranderen.

Handig, ja dat wel, als je het eenmaal weet, dan is het kiezen van één van de AF types een fluitje van een cent.
Nikon Nikkormat + glas, D7100, D300, D3100, F90X, F80, F65

favoriete combinatie D7100 + 35mm f/1.8
Gebruikersavatar
PanzerFaustNL

Forumlid
Berichten: 1513


Locatie: Ikoyi, Lagos, Nigeria
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor Edelhert » zo apr 28 2013 11:18 am

Ja ook ik ben sinds deze week de trotse bezitter van de D7100. En ook ik zocht me in het menu te pletter naar die functie.
Ik heb met veel nikons gewerkt en dit is de eerste camera waar hij in de AF/M knopje zit verborgen, of liever op zit verborgen.


Maar de handleiding gaf de oplossing. Die ik overigens altijd pas op het laatst raadpleeg als ik het echt niet kan vinden.
Zoals nu.
De eerste resultaten zijn echt geweldig. ook ik kom van de d300. Wat een verschil !!!


Edelhert.
Edelhert

Forumlid
Berichten: 23


Locatie: Arnhem

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor dieterrr » zo mar 26 2017 1:23 pm

Ik heb hetzelfde probleem met mijn D7200 kom van een D300 waar ik zelf de focus kon leggen en kiezen.

Ik heb de bovenstaande stappen geprobeerd:

AF-S of AF-C in alle standen van M tot P in Auto en nog kiest de camera zelf zijn punten van scherpte (niet wat ik scherp wil hebben dus)

zet ik de selector van Af naar M dan kan ik met de multiselector het focusvakje verplaatsen naar waar ik wil maar als ik dan de knop half druk hoor ik wel een geluidje maar stelt de lens niet scherp idem voor alle standen...

Ik wil zoals bij men D300 met de multiselector het focus punt kunnen kiezen en scherpstellen. HELEP!!!!?????
dieterrr

Forumlid
Berichten: 3


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor mozes » zo mar 26 2017 2:00 pm

Eerst de ontspanknop licht aanraken, daarna kan je net zetten waar je wil.
* D3s * Nikon D7100 * 18-105mm VR * jupio grip * Tamron AF SP 90 mm f/2.8 VC USD Macro * Tamron 70-200mm SP F2.8 Di VC USD * SB600 *
Gebruikersavatar
mozes

Forumlid
Berichten: 613


Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: D7100 Handmatig scherpstelpunt selecteren

Berichtdoor Ingmar » zo mar 26 2017 3:56 pm

Af-area wellicht op 3d staan?
Grtz,
Ingmar
Grtz Ingmar
D700, Sigma 70-200F 2.8 OS, Nikon 24-70 f2.8, Nikon 16-35 F4, Nikon 85 mm AF-D 1.4 , Godox ad360II, Godox TT600 en nog wat andere zooi
Gebruikersavatar
Ingmar

Clublid
Berichten: 569


Locatie: Amsterdam
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja


Terug naar “D70(s), D80, D90, D7x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten