LCD scherm en in LR

Wanneer u vragen heeft over foto's dan wel het fotograferen zelf, of wanneer u juist tips daarover heeft, dan kunt u deze hier kwijt.

LCD scherm en in LR

Berichtdoor GraafFoto » vr sep 29 2017 2:17 pm

Ik heb op mijn D7100 geen instellingen aangepast voor de voorbeeldweergave van mijn foto's op de D7100.
Maar wanneer ik ze in LR importeer, zijn alle foto's ...x donkerder.

Wie weet mag het zeggen.
Nikon D7100 - Sigma 18-35mm f/1.8Art - Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM - Sigma 50-150 f2.8 APO DC HSM - Tokina 11-16mm f2.8
GraafFoto

Forumlid
Berichten: 83


Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor wiebeterpstra » vr sep 29 2017 2:39 pm

in het simpel: jouw camera en de software ervan is van Nikon, en Lightroom is de software van Adobe
[]Ô] D750

Mijn reacties

Flickr: wiebeterpstra
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 2249


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor GraafFoto » vr sep 29 2017 2:45 pm

Logisch, maar wel vaak vertekend beeld vaak......
Nikon D7100 - Sigma 18-35mm f/1.8Art - Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM - Sigma 50-150 f2.8 APO DC HSM - Tokina 11-16mm f2.8
GraafFoto

Forumlid
Berichten: 83


Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor rbfoto.nl » vr sep 29 2017 3:02 pm

Dan moet je in Lightroom een preset maken die overeenkomt met je displayweergave
Groeten Ronald
Specialisatie: sportfotografie
Gebruikersavatar
rbfoto.nl

Clublid
Berichten: 5012


Locatie: Harderwijk
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor ReneG » vr sep 29 2017 3:34 pm

Je fotografeert waarschijnlijk in RAW?

Kort samengevat, in volgorde de zaken die kunnen spelen:

1. Default staan de LCD schermen van de meeste camera's 'te helder'. Dat doet men bewust zodat je ook bij veel licht op het scherm/weinig contrast nog iets kunt zien. Ga je die foto's terugkijken, dan zullen ze al snel wat donkerder lijken, zelfs als je in JPEG fotografeert. Die weergave is niet conform werkelijkheid. In principe gebruik je de weergave achterop om compositie, scherpte etc. te beoordelen. Belichting (en kleuren) kun je beter beoordelen m.b.v. het histogram en andere tools. Ik zet zelf mijn scherm overigens altijd minder helder dan standaard.

2. De weergave in je camera toont je een beeld (specifiek de embedded JPEG) waar ook nog bepaalde bewerkingen in camera op zijn toegepast. Zaken als Noise Reduction, verscherping en een kleurprofiel. Als je in RAW fotografeert en importeert zonder profile kan het er op je scherm heel anders uitzien.

3. Zoals hierboven al genoemd, je moet eenmalig een preset maken. Oftewel, een import profiel. Dat moet je toepassen tijdens import in LR.
In dat import profiel moet je in ieder geval instellen:
- Type camera (D....)
- Gebruikte kleurprofiel van Nikon. Strikt niet noodzakelijk maar wel handiger, dan komt je beeld al veel meer overeen met wat je in je camera ziet. Als je in je camera het kleurprofiel op SD hebt staan, kun je dat het beste ook doen in LR. Zo heb je ook Vi (Vivid), Neutral etc. Maakt voor de RAW op zich niet uit, maar dan zit het wel dichter dan bij wat je verwacht,
Verder raad ik nog aan:
- Automatische lenscorrectie (Als Adobe je lens herkent corrigeren ze automatisch vertekening)
- Verwijderen van chromatische abberaties (kun je eigenlijk altijd straffeloos doen)
- Eventueel verscherping (omdat je dat eigenlijk altijd moet doen en het in LR, in tegenstelling tot PT, niet uitmaakt wanneer je dat doet.

4. Wat ook nog kan spelen: Je monitor(en). Zijn deze gecalibreerd? Zo nee dan kun je erg afwijkende kleuren (en zelfs een optisch verschil in belichting) te zien krijgen. Overigens is calibratie iets waar je pas over na moet gaan denken als je punt 1 t/m 3 onder de knie hebt, anders heeft calibratie nog weinig zin.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 3971


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor GraafFoto » di okt 03 2017 9:20 am

Thx ReneG, begrijpelijke taal waar ik wat mee kan.

Ik schiet altijd (!) RAW, geeft me de vrijheid ermee te doen wat ik wil....keuze naar zwart/wit of kleur is dan nog te maken, een keuze die na elke shoot weer op popt.

Punt 1. Ik schiet erg vaak op lowlight venues, en dan geeft mijn scherm strakke plaatjes met (!) licht, dan weet ik dan vervolgens in ieder geval waar het in LR naartoe kan gaan, anders denk ik sneller geneigd te zijn mijn iso op te schroeven en sluitertijd te verkorten....twee nadelen, meer ruis en en bewegende bandleden.

Punt 2. Is er een manier om die bewerkingen die gemaakt worden door mijn camera teniet te doen, of is dat niet handig? Zitten daar dan nadelen aan verbonden? Of louter voordelen?

Punt 3. Ik schiet altijd op Adobe RGB's. LR herkent altijd mijn D7100, of moet ik die nog echt instellen in LR?
Zelfde vraag voor automatische lenscorrectie, ook zelf instellen in LR bij importeren dat dit gebeurd?
Verscherping kan ik inderdaad wel instellen vooraf, staat erg vaak, zeker bij concerten, tussen de 75 en 100%.

Punt 4, nee nog niet....eerst inderdaad 1 t/m 3 begrijpen.
Nikon D7100 - Sigma 18-35mm f/1.8Art - Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM - Sigma 50-150 f2.8 APO DC HSM - Tokina 11-16mm f2.8
GraafFoto

Forumlid
Berichten: 83


Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor djunclesam » di okt 03 2017 9:48 am

Lenscorrectie zou ik persoonlijk niet automatische meenemen tijdens importeren.

idem voor CA.

Verscherpen is sowieso verschillend per beeld dus heeft weinig zin om automatisch in te stellen. Is het binnen een serie constant dan kun je settings eenvoudig synchroniseren of kopiëren/plakken binnen die serie.
djunclesam

Adviseur Nikon produkten
Berichten: 3437


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor ReneG » di okt 03 2017 1:24 pm

@Vincent: De reden dat ik ze wel meeneem, is omdat mijn eigen persoonlijke ervaring is dat ik deze veel vaker aan dan uit zet. Ik pas ook nagenoeg altijd een lichte verscherping toe. Het is minder werk om dit standaard mee te nemen en, indien gewenst, uit te zetten indien nodig. Ik zou dit ook zeker aanraden voor beginners, het kan op zich weinig kwaad. Overigens heb ik ook een preset zonder verscherping.

Wel vraag ik me af waarom je CA niet automatisch mee zou willen nemen bij importeren? Ik kan geen nadeel aan ontdekken aan correctie van CA?

@GraafFoto:

1. In algemene zin, beter een goed belichte, scherpe foto mét ruis dan een onscherpe of onderbelichte foto. Dat laatste levert bovendien extra ruis op, zeker in donkere delen. Veel mensen proberen de ISO laag te houden; op zich prima, maar dat moet je niet ten koste laten gaan van je belichting (en evt. sluitertijd). Ruis kun je achteraf reduceren maar dat is moeilijker in donkere delen bij slecht belichte foto's, onscherpte is vaak moeilijk of niet te corrigeren. Ik zou dus eerder die ISO opschroeven. Maar goed dat is niet echt on-topic.

2. De meeste wel, maar een kleurprofiel moet je kiezen. Maar dat is een kwestie van bij import ervoor zorgen dat hetzelfde profiel bij import wordt gezet als je in de camera hebt gebruikt.

3. Als je de foto's maakt in Adobe RGB kleurruimte en de tool waarin je werkt ondersteunt dat niet óf is daar niet voor ingesteld, dan klopt er niets van je kleuren. Die zien er dan vaak optische wat 'donker' uit en de kleuren kloppen niet. Dus besef wel de implicaties van het gebruik van Adobe RGB en verzeker jezelf ervan dat je ook daadwerkelijk in die kleurruimte werkt. Misschien ook nog het vermelden waard: Besef je wel dat veel afdrukcentrales met sRGB werken en dat het overgrote deel van de mensen die je foto's digitaal bekijken dat uiteindelijk om één of andere reden in sRGB doen.

4. Zou ik inderdaad eerst even doen ja. Maar calibreren is niet onbelangrijk.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 3971


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor ATOR » di okt 03 2017 1:57 pm

RAW files hebben geen kleurprofiel, de AdobeRGB of sRGB instelling in de camera geldt alleen voor de jpg en tif files.

Lenscorrectie staat bij mij aan bij de import preset, die gebruik ik bij alle foto's. CA correctie niet, die gebruik ik alleen als het nodig is. In sommige gevallen creëert het een lelijke rand rondom contouren.

Het handige van een import preset is dat je in één keer automatisch alle settings die je meestal doet kunt instellen. Heb je verscherping meestal op 75% dan zet je dat in je import preset. Je kunt bijvoorbeeld een preset maken voor je concertfoto's, een voor je dierentuinfoto's en een voor studiofoto's.
Gebruikersavatar
ATOR

Clublid
Berichten: 2748


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

LCD scherm en in LR

Berichtdoor djunclesam » di okt 03 2017 2:35 pm

De voor en nadelen van lenscorrectie zijn natuurlijk afhankelijk van de gebruikte objectieven. Tevens ervaar ik dat bij sommige objectieven het ongecorrigeerde beeld sowieso beter kijkt.

Daarnaast is bij met name groothoekobjectieven de kans groot dat een deel van je bruikbare beeld weg valt. Dit zie je eigenlijk alleen als je de foto eerst zonder correctie bekijkt. Mochten er aan de branden belangrijke beeldelementen bevinden, dan zijn er andere manieren om het beeld te corrigeren en deze informatie toch te behouden.

Maar goed, ik gebruik lens correctie in de basis bijna nooit. Gebruik je het vrijwel altijd dan is het inderdaad logisch om deze wel aan te zetten bij importeren.
djunclesam

Adviseur Nikon produkten
Berichten: 3437


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor ReneG » di okt 03 2017 2:48 pm

djunclesam schreef:Daarnaast is bij met name groothoekobjectieven de kans groot dat een deel van je bruikbare beeld weg valt. Dit zie je eigenlijk alleen als je de foto eerst zonder correctie bekijkt. Mochten er aan de branden belangrijke beeldelementen bevinden, dan zijn er andere manieren om het beeld te corrigeren en deze informatie toch te behouden.


Op zich mee eens, maar daar probeer ik bij het fotograferen al rekening mee te houden (en geen van mijn lenzen behoefte extreme correctie). ATOR heeft al geantwoord over de CA correctie, al heb ik dat probleem tot op heden nog nooit geconstateerd.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 3971


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor Patrick » di okt 03 2017 3:04 pm

Bekijk de foto's ook eens met Nikon View NX. Dan krijg je een veel betere indruk. Druk ook op het RAW knopje (linksboven meen ik als je de foto bekijkt); dan wordt de foto op je PC gerenderd en kijk je niet naar de ingebakken JPG.
Patrick Flickr Nikon D700 en diverse Fujifilm camera's met veel te veel glas
Gebruikersavatar
Patrick

Technisch Beheerder
Berichten: 23283


Locatie: Velserbroek
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor djunclesam » di okt 03 2017 3:08 pm

ReneG schreef:en geen van mijn lenzen behoefte extreme correctie


Het spreekwoord luidt niet voor niets: Een dag zonder fisheye is een dag niet gefotografeerd. Of zoiets... ;-)
djunclesam

Adviseur Nikon produkten
Berichten: 3437


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor ReneG » di okt 03 2017 10:05 pm

djunclesam schreef:Het spreekwoord luidt niet voor niets: Een dag zonder fisheye is een dag niet gefotografeerd. Of zoiets... ;-)


Inderdaad toen ik in het DX tijdperk nog een fisheye had (wat zijn die dingen duur voor FX :shock: ) zette ik de lenscorrectie ook uit. Maar alleen dan. ;)
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 3971


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Re: LCD scherm en in LR

Berichtdoor GraafFoto » do okt 05 2017 3:38 pm

ReneG schreef:Inderdaad toen ik in het DX tijdperk nog een fisheye had (wat zijn die dingen duur voor FX :shock: ) zette ik de lenscorrectie ook uit. Maar alleen dan. ;)

Welke Fisheye gebruikte jij?
Nikon D7100 - Sigma 18-35mm f/1.8Art - Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM - Sigma 50-150 f2.8 APO DC HSM - Tokina 11-16mm f2.8
GraafFoto

Forumlid
Berichten: 83


Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee


Terug naar “Vragen en tips over foto's en fotograferen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten