Partner Nieuws

Oplichters steeds actiever

Van onze partner DSV Verzekeringen ontvingen we onderstaand bericht, dat we jullie niet willen onthouden:

Sinds enige tijd constateren wij dat het aantal meldingen van oplichting toeneemt, daarom willen wij je via dit mailbericht waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Verkopers blijken, na hun fotoapparatuur op internet te koop te hebben aangeboden, te zijn opgelicht door een potentiële koper.

Het werkt als volgt; een verkoper besluit zijn fotoapparatuur op Marktplaats (of een andere website) te koop aan te bieden. Na het plaatsen van de advertentie wordt de verkoper door een geïnteresseerde koper benaderd. Deze wint al snel vertrouwen door een afspraak met de verkoper te maken om langs te komen. De potentiële koper is vaak een persoon die keurig gekleed en welbespraakt is en toont overdreven interesse in de apparatuur.

Wanneer de koop tot stand komt, maakt de koper via een nep betaal app van een bekende Nederlandse bank zogenaamd het geld aan de verkoper over. De koper laat de geplande transactie zien, zodat de nietsvermoedende verkoper het vertrouwen krijgt dat het geld echt wordt overgemaakt. Een ieder is in de veronderstelling dat dit een veilige manier van betalen is, echter de praktijk is anders! Nadat de koper vertrekt, komt de verkoper er na enkele uren of dagen achter dat er geen geld is overgemaakt. De verkoper is opgelicht.
Het is raadzaam bij elektronisch betalen eerst zelf een klein bedrag, € 0,05, naar de vermeende koper over te maken om op die manier te kunnen controleren of de betaling daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Ook komt het voor dat na verkoop van de apparatuur tot betaling wordt overgegaan met vals geld. Bij cash betaling doet je er goed aan de bankbiljetten te controleren. Je kunt met de koper naar een verkooppunt rijden, zoals een pompstation of supermarkt, en het personeel vragen de biljetten door een detector te halen.

Wij hopen dat wij je met deze waarschuwing bewust hebben gemaakt van deze oplichtingspraktijken zodat een hoop ellende kan worden voorkomen.

Met vriendelijke groeten,
Danielle Wissink

Geplaatst in: Partner Nieuws Bookmark de permalink.

Je geen reactie meer plaatsen